Blogtour: Briefpost

‘Een zomers boek over liefde, vriendschap, spijt, je dromen najagen en je hart opnieuw openstellen.’

Briefpost – Chantal Claassen

Vorig jaar las ik ‘Flessenpost’ van Chantal Claassen met de Hebban Leesclub. Ik was meteen fan van Chantal’s humoristische schrijfstijl en de geweldige sfeer die ze rondom beachclub Esperanza gecreëerd had. Vandaag mag ik mijn recensie van Briefpost met jullie delen voor de blogtour van het nieuwste boek van Chantal. Ik heb genoten van deze fijne feelgood en geef hem dan ook 5 sterren!

Kaat heeft verschillende studies afgerond, maar werkt toch nog steeds in Esperanza. Ze heeft een moeilijke relatie achter de rug en weet dat ze graag terug wil naar Engeland, maar durft die stap toch niet te nemen. Ze heeft een eigen appartementje en een goede, warme band met haar zus Danielle. Kaat’s jongere zus is een lieve, jonge moeder die het lastig vindt om alle ballen hoog te houden, waardoor Kaat regelmatig helpt met het huishouden en de zorg voor haar neefje en nichtje. 

Op een avond ontmoet Kaat ‘Zeus’ aka Oliver in Esperanza. Ze vindt Oliver een fascinerende man en naarmate ze elkaar beter leren kennen, ontstaat een mooie, warme vriendschap. Olivers hart is gebroken door Livia en Kaat zet alles op alles om deze twee tortelduifjes weer bij elkaar te brengen. Kaat en Oliver groeien steeds verder naar elkaar toe en langzaam gaat de vraag spelen of ze echt alleen maar vrienden zijn (of misschien wel iets meer dan dat)…

‘’Jij veroorzaakt chaos in mijn hoofd,’ fluistert hij geëmotioneerd. ‘En in mijn hart.’’

Heerlijk om weer terug te zijn in Hoek van Holland. Hoewel dit verhaal zich ongeveer drie jaar afspeelt na de gebeurtenissen in Flessenpost en draait om andere personages, was de zomerse sfeer van Esperanza direct weer aanwezig. Leuk dat Chloe en Jesse een kleine bijrol in dit verhaal spelen, maar Kaat en Oliver zijn ook twee personages die je direct in je hart sluit. Oliver is charmant, lief, behulpzaam en meedenkend, maar ook wat onbeholpen en lomp. Een mannelijk personages dat niet perfect is, maar waar je wel verliefd op wordt. Kaat is zeker een fijne tegenhanger. Ze is een pleaser, denkt eerst aan een ander en dan pas aan zichzelf, en heeft een flinke muur om zichzelf heen gebouwd. Daarnaast is ze zorgzaam, zelfstandig en vriendelijk, maar heeft ze ook zeker haar woordje klaar als dat nodig is. Beide personages zijn erg onzeker, maar helpen elkaar dit te overwinnen en langzaam zelfvertrouwen te vinden. De interactie tussen Oliver en Kaat is zowel grappig als serieus, maar bovenal realistisch en draagt bij aan de vriendschap die ze samen aan het opbouwen zijn.

In dit boek vond ik de band die Oliver en Kaat samen opbouwen dan ook heel bijzonder. Ik was een beetje bang dat de vriendschap een bijzaak zou worden, dat er veel te snel spanning zou ontstaan, maar de schrijfster heeft de vriendschap juist heel knap en geleidelijk opgebouwd. Je voelt de band die de twee karakters opbouwen met elkaar, waar eerst nog geen romantiek en spanning bij komt kijken. Heel fijn om te lezen! 

‘Soms is het beter om iemand van wie je houdt los te laten.’

Verder spelen Sunee, Danielle, Livia en Ruben een belangrijke rol in het verhaal. Sunee is een collega van Kaat, een stoere, mooie meid met een voorliefde voor Griekse goden. Ze is lief en een fijne steun en toeverlaat voor Kaat. Danielle is een onzekere zangeres die zich (te snel) in het ogenschijnlijk perfecte leventje van huismoeder heeft laten duwen. Haar man is veel weg, haar kinderen terroriseren de boel en Danielle is vooral moe. Kaat probeert op alle mogelijke manieren te ondersteunen, maar vlucht daarbij voor haar eigen problemen. Tot slot komt Livia halverwege het verhaal in beeld. Een personage dat een dubieuze rol speelt, want ze is ontzettend perfect, maar staat wel de romance tussen Kaat en Oliver in de weg…Tot slot komt Ruben, Kaat’s ex, voor in het verhaal. Ik denk dat iedereen het erover eens is na het lezen van het boek, dat hij de grootste rotzak ooit is en dat we hem nooit meer terug willen zien 😉 De bijpersonages hebben elk een unieke rol in het verhaal en worden goed uitgewerkt. 

Mooi hoe Chantal ook in dit verhaal weer een romantisch liefdesverhaal combineert met andere onderwerpen, zoals de zorg en verantwoordelijkheid die Kaat voelt en draagt voor haar zusje Danielle. Het verleden van de meiden wordt steeds verder duidelijk en laat zien dat ze allebei door hun gezamenlijke opvoeding beschadigd zijn. Chantal beschrijft hoe de meiden hier allebei op hun eigen manier last van hebben, maar laat ook zien hoe ze hier langzaam vrede mee krijgen. 

Dit verhaal staat bol van de realistische en actuele onderwerpen. Zo is de verhaallijn van uitgebluste moeder Danielle vast herkenbaar voor jonge vrouwen met een klein kindje en wordt heel mooi beschreven hoeveel spijt Kaat heeft van een bepaalde beslissing die ze heeft moeten nemen. De pijn, de spijt, het gemis: alles wordt heel realistisch en goed verwoord. Als je dit zelf hebt meegemaakt, zal deze verhaallijn je zeker raken. Actueel is ook de wijze waarop geschreven wordt over de manier waarop mannen zich soms tegenover serveersters/barvrouwen gedragen, hoe respectloos en seksistisch de opmerkingen zijn die soms gemaakt worden. De manier waarop Kaat en haar vriendin Sunee hiermee omgaan is dan wel weer erg origineel en humoristisch. 

‘’Soms verlopen dingen niet volgens een uitgestippeld plan,’ fluistert hij in mijn oor. ‘Is dat niet het mooie van het leven?’’ 

Sowieso bevat dit boek veel humoristische scènes. Hierdoor droom je heerlijk weg bij dit verhaal en leest het als een trein. Een peuter die spontaan op de grond plast, een kleuter die je vriend ‘Ome Aap’ noemt, een papegaai die continu scheldt, flinke buikpijn na een bezoekje aan de MacDonald’s en als hoogtepunt een zeer ongemakkelijke scene tussen de BH’s bij de Hunkemöller: Chantal is de koningin van de hilarische gebeurtenissen. Haar schrijfstijl ervaar ik als heel fijn met veel vaart, realistische dialogen en toch voldoende diepgang. De vergelijkingen die ze soms maakt zijn herkenbaar en slaan nooit de plank mis. Tot slot vind ik de liedjes die regelmatig in het boek voorbij komen passend en een mooie aanvulling op het verhaal.

In het dankwoord geeft Chantal aan dat er nog een deel in de serie gaat komen. YESSS! Ik kan niet wachten om Luchtpost te lezen. Stiekem hoop ik dat dit deel over Benjamin zal gaan, want deze knappe eigenaar van Esperanza heeft naar mijn zin nog veel te weinig aandacht gekregen in de eerste twee delen van de serie 🙂

Samengevat: Briefpost is een hele fijne feelgood over de opbloeiende liefde tussen Oliver en Kaat. Naast romantiek kent het verhaal actuele onderwerpen, veel diepgang en goed uitgewerkt personages. De schrijfstijl van Chantal is humoristisch en leest als een trein. Briefpost is een zomers boek over liefde, vriendschap, spijt, je dromen najagen en je hart opnieuw openstellen. Een absolute aanrader! 

Bedankt Zomer & Keuning dat ik mee mocht doen aan deze blogtour!

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star